Folk flokkes på Facebook, og hvor der er folk,der handles, og hvor der handles tjenes der penge. Så Facebook må være et oplagt sted at forsøge sig med supplerende markedsføring.
Men Facebook er ikke sådan at tæmme. Det er som om salgspromovering på Facebook sidestilles med dørsalg - det kommer let til at virke anmasende. På Facebook kommer vi tæt på folks personlige kredse, på deres hjem.
Virksomheder, foreninger, orkestre og andre 'foretagender' kan oprette sider (Places) i Facebook, der er simplere end de personlige profiler. Du kan let forekomme gammeldags, hvis din virksomhed ikke har en facebook-page. Men hvad skal du stille op med den?
Ja, du skal i hvert fald ikke indrette den som den normale hjemmeside og pumpe salgsinformation i hovedet på folk. Det er der ikke mange, der har haft held med. Man er nødt til at forstå Facebooks særlige natur: dialogen og intimiteten.
På Facebook læser man ikke så meget. Information er noget, der gives og ikke noget, der modtages Man skriver sin mening eller bidrager til en løbende historie. Det er i høj grad brugeren selv, der er i centrum. Hvem hunn er, og hvad hun står for. Det vi sige, at du skal bygge en platform som dine kunder kan bruge til at udveksle historier om dine produkter eller din virksomhed direkte med hinanden.
Din egen deltagelse skal væreigangsættende på en meget diskret måde. Jo mindre du selv skriver på Væggen jo bedre. Spørg brugerne om ideer til nye produkter, forbedringer eller alternative måder de bruger de nuværende produkter på. Byd dem ind i din 'stue' til konstruktiv hyggesnak, hjælp dem med deres eventuelle problemer. Lyt.
Men det sælger du jo ikke noget på? Nej, kun inddirekte ved at tilfredse kunder henviser andre kunder. Da responstiden på Facebook skal være meget kort, ædes der også lidt fra overskudet i form af det ekstra arbejde, sådanne aktiviter kræver. Facebook er måske i virkeligheden meget mindre marketing end det er support og research. Måske skulle din kundeservice have ejerskab over kontoen?
Det er fuldstændigt uundgåeligt, at der kommer andet end bare roser på den åbne linie. Dels er der altid kværulanterne (på internettet kaldet trolls), og dels laver du jo fejl i ny og næ. Hvis du vil bevare respekten hos publikum på Facebook, så må du ikke fjerne disse indlæg. Folk forventer at deres sag behandles offentligt, når de skriver offentligt. Og de andre holder øje med, om du er sådan en, der censurere og er bange for kritik.
Du er nødt til at tackle disse angreb i positiv ånd og forblive på kanalen med dine svar. Maksimal ærlighed er den eneste gangbare krisehåndtering her. Hvis du ellers kører en biks med tilfredse kunder, så vil der ske det, at nogen vil forsvare dig. Og det er det fedeste, der kan ske. Lad bare kunderne reklamere for dig.
Dens slags offentlig gabestok vil flosse nerverne på traditionelle markedsføringsfolk. Er dit organsystem ikke til den slags, må du hellere vente lidt med at gå på Facebook.
Internetpsykologen Anders Colding-Jørgensen siger ligefrem, at en virksomhed skal gå på Facebook for at finde sine værdier og omstrukturere sig til de nye tider, mere end de skal bruge det som salgskanal.
Kan man ikke bare tegne nogle annoncer? Jo, da. Hvis din markedsføring er rettet mod forbrugere, kan der være noget at hente. Facebook har annoncer, der kan lede kunder både til din Facebook side og en almindelig webside.
Det snedige er, at Facebook annoncer ikke alene kan målrettes temmelig præcist, men at annoncerne vil spredes til kundernes venner, så de virker som direkte personlige anbefalinger. Klamt?Gruppepres? Effektivt!
Facebookbrugere øser deres personlige data ud over Facebook, så Facebook ved ret meget om deres kunder. Det kan du bruge til at ramme mere præcist end på Google:
Yderligere så kan du selvfølgelig henvende dig til de personer, der har forbundet sig med dine Facebook Pages på forskellig vis. Eller modsat kun henvende dig til folk, der endnu ikke er fan af dig (endnu).
Facebook annoncer tillader et stykke grafik eller foto, sammen med en længere annonc tekst i forhold til Google. Det er helt klart smaertere end den rene mikrotekst-stil.
Mens du udfylder dine krav til målgruppen for din annonce, kan du se hvor mange mennesker Facebook forventer rammes af den, så du kan fintune kravene og hvor mange klik, du kan forvente med din budgetopstilling og tid-på-dagen indstillinger.
Facebook tilbyder både pay-per-click med auktion (CPC), som det kendes fra Google Adwords, og en pris per tusind visninger (CPM). Du kan således vælge værktøj efter, om du kører kampagner eller blot brander.
Som på Google vises en annonce oftere, hvis den giver anledning til mange klik. Det er derfor vigtigt at lave en god annonce, ikke kun for at tiltrække flere kunder, men også for at den overhovedet selv bliver solgt.
Google kan også opsamle data fra deres brugere og bruge det til at tilpasse søgeresultaterne.
Men kun hvis du er logget ind på en af deres services. De kan gemme din søgehistorie, men ikke bruge personlige oplysninger i tilpasningen.
Læs mere om …
➤ Google Adwords