Brugeren skal kunne finde rundt, udfylde formularer, få interaktiv vejledning og se et fornuftigt layout uanset hendes browserversion oma.
Menneske og teknik skal mødes
Programmeringsopgaver vil typisk falde i tre kategorier:
Webbet er stadig plaget af, at alle browsere ikke virker helt samme måde på trods af, at nye standarder er accepteret af de fleste leverandører. Smartphones og pads bidrager især til balladen. Derfor er det nødvendigt at have noget intelligens på websiderne til at afbøde layout- og designproblemer, så alle brugere kan få det maksimale udbytte med lige netop deres udstyr.
Menusystemer kan bygges programmeringsfrit nu om dage, men der kan være brug for scripting til særlige ønsker.
Et design kan også være bygget på, at kun dele af en side opdateres eller at information fra eksterne websteder skal præsenteres på en side. Mulighederne er mange.
Der er en større og større tendens til at bogstaver og ord keder det moderne menneske. Vi vil hellere se video eller animationer. Vi vil selv tage kontrol over vores weboplevelser ved at klikke, trykke, dreje, hive og flå i knapper og glidere m.v. Og det er jo fint, for det er det vi har computer til, ikke?
Når brugerne interagerer med en webside, kræver det altid en form for intelligens og dermed et program.
En typisk programmering af hjemmesider sker på de servere, webstedet ligger på. Den mest effektive måde er at samle programmerne til et såkaldt CMS (Content Management System). I et CMS genereres de enkelte sider gennem et program ved hvert kald i stedet for at serveren blot afleverer en færdigskrevet side. Det giver enorme muligheder for effektiv administration, fleksibilitet og service overfor kunderne.
En vigtig del af et websteds vedligeholdelse er tracking af brugernes adfærd. Opsamlingen af metrics og tests sker også med hjælp fra programmer eller scripts på hjemmesiderne.
Det er ikke et men mange programmeringssprog, der skal i spil for at løse disse opgaver.
Til den del, der ligger i selve hjemmesiden (front-end), bruges HTML til at bygge op med, CSS for at få den til at se pæn ud og sproget JavaScript til at få ting til at virke dynamisk. Måske vil XSLT også være i brug til fortolke data leveret i XML formatet.
Adobe Flash er en historie for sig. Det kan bruges til at lave animationer, vise video og bygge interaktive komponenter med på enkelte sider. Men det kan også levere hele websteder i en samlet løsning.
På server-siden, er det lidt mere kaotisk. Der er systemer, der bygger på Java, Notes, ASP/Sharepoint m.fl. under forskellige løsningers salgsnavne. Et meget populært system er PHP, som mange mindre og mellemstore og virksomheder foretrækker, da det er billigt og fleksibelt i brug.
Traditionelt lever grafikere, tesktforfattere og programmørerne i hver deres verden. Det er skidt, da en god hjemmeside kræver forståelse for naturen af webbet og dets interageren med kunderne og dermed et sammenhængende bidrag fra alle tre faggrupper. Lad mig i al beskedenhed nævne, at jeg har rod i alle tre grupper. Mit fokus er på at hjælpe dig og dine kunder i samarbejdets ånd. Jeg kan gå ind på flere niveauer fra at specificere og være tovholder for en process til at få leveret de faktiske løsninger.
Ring og hør…
Det er et system hos din udbyder, som du putter billeder og tekster m.m. ind i, og som derefter automatisk laver dit websted ud fra de regler som du og designeren har lagt ind.
Typisk kan du udvidde systemet med færdige moduler (ofte gratis) eller få programmeret moduler til dine specifikke behov.