Joomal! betyder noget i retningen af 'Kom så alle sammen!' på afrikansk, og det er netop filosofien bag dette CMS, der har stor fremgang ikke kun blandt mindre og private hjemmesider, men også en begyndende fremgang blandt de større websteder. Alle kan være med - både til at bruge det og til at udvikle det.
Joomla! Content Management Systemet hentes ned til din egen lokale disk og oploades derefter direkte til en host, der understøtter Joomla!. Fra din browser kan du så installere systemet efter en vejledning på skærmen.
Der følger lidt design med, så det kan bruges med det samme. Men man kan også finde gratis design klar på nettet, lige som man kan finde særlige moduler til fotofremvisning, kalendere, kontaktformularer med mere derude. Og det helt gratis. Redigeringen af websider sker nogenlunde på samme måde som i en almindelig tekstbehandler direkte fra browseren.
Ja, det er rigtigt - altså i det omfang din egen tid er gratis, og du har tid til at eksperimentere og lege med tingene.
Hvis du har et firma, bør du tage dit websted seriøst, da det er en del af din forretning. Det kan betale sig at få lavet sit eget design,sin egen funktionalitet, og få sat struktur på webstedet, samt få det optimeret for synlighed og konvertering osv. med hjælp fra professionelle. Brug din egen tid på dine kernekompetencer, og hyr en konsulent som mig, til at klare det andet.
Den gode model er altså at benytte Joomla!s basi-funktionalitet og drage fordel af hundredvis af udviklere holder systemet opdateret og tusindvis andre opfinder ny funktionalitet hele tiden. Nogle af disse funktionsmoduler er gratis, nogle er gode og samtidigt gratis, andre koster noget, men er ret billige i forhold til at udvikle dem selv.
Open source konceptet sikrer samtidigt i kraft af sin udbredelse og åbenhed, at der altid er andre til at tage over, hvis du bliver træt af dit webbureau eller konsulent.
Jeg har endnu ikke mødt et CMS endnu, jeg har været 100 % tilfreds med. Jeg tror ikke det findes. Men Joomla! er bestemt et sted i toppen. Når jeg anbefaler Joomla!, er det fordi, det er forholdsvis let at komme uden om dets begrænsninger og mærkværdigheder.
Joomla! kan så meget direkte ud af pakken, og kan tilsyneladende udvides til at klare alt i de rigtige hænder. Version 1.5, som stadig er i drift mange steder, leverer en lidt gammeldags kode og søgemaskineoptimeringen forekommer lidt underlig for den uerfarne. Sommeren 2011 blev version 1.7 lanceret, somhar fået ryddet meget op i sit indre og i brugerfladen.
Hvordan tjener man penge som webudvikler på noget der er gratis? Det handler om at skabe en tiltrækkende platform, hvor man kan tjene penge på ekstraudstyret. Vi kender det fra andre steder. Printere er ikke open source, men en blækprinter sælges meget billigt, og pengene hentes ind på blækket. Bilforhandlere har ikke den store fortjeneste på selve bilen, men ekstraudstyr og dine kommende værkstedsbesøg bonner rent ind.
OK, open source miljøet er lidt mere idealistisk indstillet, men ideen er fundamentalt den samme. Forær kerneproduktet væk og tjen på ekstraudstyret. Open source kunder kan betale med frivillige donationer, annoncepenge kan komme ind fra webstedet eller dets fora, men ellers kommer pengene fra kurser, bøger, og konsulentopgaver samt skræddersyede udviklingsopgaver og den slags' ekstraudstyr'.
Joomla! har copyright til deres ting og et ønske om en community feeling omkring deres Open Source CMS. Så man skal lige have øje på de juridiske forhold. Som bruger kan det være rart at vide, hvornår ens konsulent er på dybt vand.
Konsulentenkan evt. også tegne licens til moduler, som ikke er gratis, og få ret til at distribuere et bestemt antal kopier af modulet til egne kunder. Det er vigtigt, at du kan stole på, at dit bureau har orden i disse ting, så du ikke møder en efterregning en dag.
Læs mere om...
» Hvad et CMS er.
» Hvorfor webtekster kræver særlig omtanke.
Du kan hente det gratis på Joomla! CMS' hjemmeside.
Men måske bør du læse afsnittet Helt gratis CMS? først.