Det amerikanske analysefirma Gartner Group forudsiger at i 2013 vil mobil browsing overhale browsing fra stationære platforme. Når vi taler om mobil browsing, så taler vi om mennesker, ikke kun apparater. Vi går fra at sidde ved et skrivebord og udføre internethandlinger til at udføre dem alle steder og i alle sammenhænge og med alle slags formål.
Det betyder, at du som ejer af et websted ikke alene skal gøre hjemmesiderne designmæssigt tilgængeligt på alle mulige og umulige apparater med alle mulige skærmstørrelser og netforbindelser. Du skal også finde ud af, hvordan dine informationer eller tjenester bedst kan hjælpe dine kunder.
Internetbrugere har længe været et utålmodigt folkefærd og de er ikke tilfredse men passiv information. De vil være med og have lidt sjov. Det vi kalder Web 2.0, sociale medier osv. I den mobile fremtid, som ifølge Gartner starter i 2015, vil dine kunder være ekstremt utålmodige, og de vil kræve at dine sider giver dem direkte værdi. Du skal gå fra at sætte brugeren i centrum til også at inddrage hendes omgivelser, hendes netværk.
Lad os her se lidt på design-delen og gemme indholdet lidt. Der er flere strategier at følge. Her er tre hovedveje:
Det er faktisk en hel legal strategi, der kan begrundes med, at browserne i pads, tablets, smartphones og netcomputere er ret gode til at vise hele sider præcis, som de ser ud på store skærme. Med zoom-funktioner kan brugeren altid nærlæse, hvad de måtte have brug for.
Har du allerede et stort websted oppe at køre, vil det være omkostningsfyldt at designe om, så det kan være frsitende at lurepasse lidt. Med denne metode byder du ikke ind på dine kunders mobile behov, men du er dog synlig.
Det er måske en god ide at gøre bare en lille smule, for at forbedre de mobile gæsters oplevelse. Mobiler er plaget af langsommere netværk og i udlandet også høje data-takster. Det vil ændre sig med tiden, helt sikkert. Men alligevel kan det være en fordel at gå tilbage til god gammeldags komprimering af billeder og oprydning i scripts osv. Det gør dine sider hurtigere til at loade og rissikoen for at blive droppet mindre.
Mobilvenlige sider bruger, hvad man i fagsprog kalder responsive design. Det betyder kort fortalt, at den samme side ser forskellig ud afhængigt typisk af skærmstørrelsen. En PC vil måske se tre kolonner ved siden af hinanden, en iPad to kolonner og den tredie som en bjælke i bunden og en iPhone eller Android mobil vil se de tre komponeter som en lang spalte. Endnu mindre skærme vil måske kun se tekst og ingen eller få billeder.
Det er helt klar den metode, man bør vælge til nye websteder eller omdesignede websteder, der henvender sig bredt til alle slags internet brugere.
Omkostningerne til denne type design er ikke ret meget større end til den klassiske metode('Gør intet'). Vedligeholdelsen af siderne er også uden ekstra indsats, da det er de samme ord og data, der bruges. Billedematerialet vil dog typisk skulle laves i mindst to størrelser, men det er også redaktionelt overkommeligt.
Hvis du bygger dit websted med fokus på de mobile brugere (de er dog snart de fleste) og så blot pynter lidt ekstra på til desktopbrugere og ikke som nu bygger et websted til PC og betragter mobilt design som ekstraudstyr, så er du klar til 2013 plus.
Har du et omfattende websted, du er tilfreds med, men ønsker at udbygge med noget guf for dine mobile kunder eller møder du behov, der ikke kan tilfredstilles med blot et mobilvenligt desing, så må du splitte op.
Det betyder, at de mobile brugere ledes til et hjørne af dit websted - eller et nyt sted - og får et mobilt optimeret design. Det vil sige designet bruger de komponente og navigationer, der kendes fra apps.
Du vil måske ligefrem tilbyde en app. Du kan læse mere om dette emne Jeg vil have en app. Men lad mig lige nævne, at du måske kan nøjes med en web app - det vil sige en app, der er en webside, der forbliver aktiv og brugbar selvom, der ikke er forbindelse til nettet. Det er en billige løsning og en løsning, der er meget nemmere at vedligeholde - og så er den uafhængig mobilfabrikater. En rigtig app skal jo bygges til iOs og Android minimum - og måske til Windows Phone også.
Men der er mindst to sites du skal vedligeholde, hvilket ikke nødvendigvis giver dobbelt arbejde, men det giver dog mere arbejde.
Dette skrives i starten af 2012, hvor mobil browsing udgør 5-8% af den samlede trafik. Vil det virkelig stige til 51% indenfor et år?
I fjerde kvartal 2011 solgte Apple flere iPads end, der samlet blev solgt PC'er uanset mærke i samme periode. Det siger dog noget om at et skifte er på vej.
Det er efterhånden også svært at opdrive en gammeldags mobiltelefon. Smartphones har vundet. Alle har en mobil...
Google forudser (forår 2012) at mobiler vil udgøre 25% af klikkene på betalte annoncer i Google til december 2012.
Andre kilder melder allerede at mobil trafik allerede nu i marts udgør 15 - 20%.